Hanmudo (of Han Mu Do) is een relatief nieuwe Zuid-Koreaanse zelfverdedigingskunst ontwikkeld door Dr. He-Young Kimm. Het Hanmudo systeem bestaat o.a. uit verdediging tegen trappen en stoten, mes- of stokaanvallen en vastgrijpen aan kleding of lichaamsdelen.

De technieken zijn zo ontwikkeld dat ze te gebruiken zijn door mensen van ieder postuur. Alle technieken zijn gebaseerd op eenvoudige natuurwetten en zijn ontworpen om te werken zonder toevoeging van kracht. Dit maakt Hanmudo geschikt voor fysiek minder sterke personen en maakt het mogelijk om jezelf te verdedigen tegen een grotere of sterkere tegenstander. Bovendien bevordert Hanmudo de innerlijke rust en laat mensen zelfverzekerd door het leven gaan.

Meer informatie [..]

Hanmudo gaat uit van het oosterse principe 'meegeven om te overwinnen'. Je leert over gewrichten en drukpunten, en hoe je deze in jouw voordeel kunt gebruiken tegen een tegenstander. Ook leer je deze kennis combineren met trappen en stoten die ook gebruikt worden in Taekwondo, Hapkido en Judo.

Hanmudo onderscheidt zich van andere zelfverdedigingskunsten doordat de verdedigingstechnieken opgebouwd zijn in een logisch systeem. De vier hoofdgroepen bestaan uit:

  • Lege hand technieken (Yuk Kwon Sul)
  • Wapentechnieken (Mu Ki Sul)
  • Ademhalingstechnieken (Son Do Sul)
  • Han Filosofie (Han Chul Hak)
    • De onderstaande video is gefilmd tijdens de opening van de nieuwe sporthal en geeft een korte impressie van de verschillende technieken die toegepast worden: